Wat zijn de oorzaken van acne?

Post bij Mayee Skincare on

Vroeg of laat krijgt elk persoon te kampen met een huidprobleem, zoals acne. Leuk is het niet, maar om het huidprobleem aan te pakken, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van deze onzuiverheden precies is.  

Bij de één zijn het een paar puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die zelfs psychische problemen kan geven. Soms kan acne ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen. Kortom, het is een vervelende huidaandoening waar veel mensen last van kunnen krijgen.

Wat is acne eigenlijk?  

Er zijn twee soorten acne:
1/ droge acne. Deze voelt trekkerig aan na het reinigen en heeft een vet laagje die in de loop van de dag ontstaat.
2/ vette acne. Deze heeft geen trekkerig gevoel, maar je ziet alledaags een vet laagje en mee-eters en grove poriën zijn direct zichtbaar.
 

Je kunt acne herkennen aan ontstekingen gevuld met pus (puistjes) en zwarte of witte bultjes (mee-eters), welke voorkomen in je gezicht, op je borst, op je rug of in je nek. Acne ontstaat door een ontsteking van het deel van de huid waarin de talgklier zit. Meestal begint acne in de puberteit wanneer de huid door hormonen allerlei veranderingen ondergaat.  

Hormonale acne

In je lichaam bevinden zich allerlei hormonen. Het zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en die via de bloedbaan de organen en weefsels aansturen om allerlei lichaamsfuncties te regelen en activiteiten regelt. Hormonen hebben een grote invloed als we het hebben over het ontstaan of het verergeren van acne.

Bij zowel mannen als vrouwen zorgt een stijging in de testosteronspiegel voor een hormonale disbalans. Denk aan: stress, menstruatie, pubertijd, menopauze en zwangerschap. De piek in de testosteronspiegel verhoogt je talgproductie waardoor je poriën kunnen verstoppen en dus kans op acne toeneemt. 

Talgklieren

Jouw talgklieren bevinden zich in je tweede huidlaag, genaamd de dermis. Deze klieren dienen ter bescherming en houden jouw huid soepel. Talgklieren in het gezicht, op de rug en op de borst worden groter en maken meer talg of huidsmeer aan dan in de rest van je lichaam. Als er te veel talg wordt gemaakt, hoopt het zich op en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze ophopingen worden mee-eters en comedonen genoemd. In een mee-eter zit niet alleen talg, er zitten ook bacteriën en vetzuren in verstopt. Op een bepaald moment scheurt deze klier open. De talg, de bacteriën en de vetzuren komen dan in de huid terecht. Daardoor ontsteekt de huid en er ontstaan pukkeltjes en puistjes. Dit kan bijvoorbeeld ook op je rug ontstaan. 

Voedingsstoffen 

Ook kan je voeding een oorzaak van je acne zijn. Sommige voedingssoorten hebben een bepaalde suikerwaarde. Sommigen wat lager dan de ander. Een hoge waarde zorgt voor een stijging van je insulineproductie in je lichaam, wat de aanmaak van de mannelijke hormonen in je lichaam verhoogt. En juist deze stijging kan ervoor zorgen dat jouw acne verergerd wordt. Onze tip: laat die suikers lekker links liggen en verrijk je body met skinfood, zoals peulvruchten, bonen, linzen, zilvervliesrijst en volkoren producten. 

 Let daarnaast ook op de hoeveelheid zout. Het jodium in zout kan voor ontstekingen zorgen. Dus ook: laat die zoute snacks en energie houdende drankjes ook links liggen. 

 Waar je lichaam wél happy van wordt, zijn de volgende voedingsstoffen: 

  • Omega-3 en -6 vetzuren werken ontstekingsremmend. Je snoept dit ingrediënt in visolie, vette vis, walnoten, hazelnoten, chiazaad en lijnzaad. 
  • Anti-oxidanten bestrijden vrije radicalen en oxidatie. Denk aan vitamine A (spinazie, wortel, mandarijn, mango), vitamine B (granen, noten, banaan, sinaasappels) en vitamine C (paprika, tomaat, broccoli, aardappelen). Eet je (kleur)rijk! 
  • Probiotica helpt om je darmen van de juiste bacteriën te voorzien. Ontstekingen in je lichaam nemen af en acne wordt verminderd. Je vindt probiotica in havermout, asperges, knoflook, linzen, banaan, spruitjes, appel en prei. Huidverzorging to the rescue 

Huidverzorging to the rescue

Geef puistjes, onzuiverheden en acne geen kans! Mijn huidverzorgende producten helpen jou om jouw huidresultaat te behalen. Want ik zeg: weg met overtollige talgproductie, een vette en glimmende huid. Ben jij benieuwd welke producten jou hier verder mee kunnen helpen? Bekijk dan mijn producten en kom erachter wat ik voor jouw huid kan betekenen.  

 

 

 

Acne AHA Huid Huidverzorging

← Oud bericht Nieuw bericht →